×

Laat je inspireren door onze realisaties en toekomstbouwers. Ontdek het nieuwe Vandersanden.

Overzicht

Attest voor E-Board®: Uitreiking nieuwe BRL tijdens Building Holland

23/04/2019

BRL 1336

“Dit is een belangrijke stap voor buitengevelisolatie met keramische steenstrips”, zegt Jan Harms met de zojuist ontvangen BRL in handen. “In de afgelopen jaren merkten we regelmatig dat er bij gemeenten en opdrachtgevers een zekere aversie bestond tegen afwerking met keramische steenstrips. Heel jammer want de combinatie buitengevelisolatie met keramische afwerkingen is steengoed. Maar door twijfel en zelfs angst over de betrouwbaarheid, de kwaliteit, de duurzaamheid werd deze afwerking vaak geweigerd. Met deze officiële BRL hebben we een sterk officieel stuk in handen waar we de twijfelaars mee over de streep kunnen trekken.” De BRL is 11 april in de Staatscourant gepubliceerd en is daarnaast verkrijgbaar via Insula Certificatie en Stichting KGS.

Kwaliteit waarborgen

Ook Adnan Bektesevic sprak van een mooi moment. “We zijn er zo’n 2,5 jaar geleden voor het eerst benaderd door KGS met de vraag om deze BRL op te stellen”, zegt de directeur van Insula Certificatie, de certificerende instelling die de BRL opstelde. “Er bleek ook vanuit andere partijen veel vraag naar, vandaar dat we dit hebben opgepakt. We hebben er hard aan gewerkt met een heleboel partijen en we zijn blij dat we hem nu aan KGS mogen overhandigen en zo de kwaliteit van buitengevelisolatie met keramische afwerkingen kunnen helpen waarborgen.”

Dank voor de TC

Deze Beoordelingsrichtlijn is tot stand gekomen door een technische commissie, geleid door het KGS, met medewerking van Unie Advies, Klipla, Isomo, Brickworld en Vandersanden. De BRL 1336 geeft als eerste richtlijn de mogelijkheid om cementgebonden verlijming van o.a. keramische strippen op een EPS ondergrond te beoordelen.

Attest voor Vandersanden

In het verlengde van de overhandiging van de BRL was er nog een feestelijke gebeurtenis. Vandersanden ontving het eerste op basis van de BRL gebaseerde attest voor een gevelisolatiesysteem met keramische afwerking. Directeur Peter Delsing toonde zich verguld met de primeur en de erkenning voor zijn E-Board® systeem. “We weten al jarenlang dat ons E-Board® systeem goed en betrouwbaar is; dat wijzen de vele tests wel uit die we hebben laten uitvoeren. In België hebben we al lange tijd ATG. Dat we die kwaliteitsnorm nu ook naar Nederland kunnen doortrekken met dit officiële attest van nu een onafhankelijke instantie als Insula Certificatie, is een kroon op ons werk.”

Geen eindpunt maar een begin

Het heffen van de champagneglazen op de mooie prestaties wil niet zeggen dat het werk gedaan is. “Het attest verkrijgen is belangrijk, maar net zo belangrijk is het om het te behouden”, zegt Harms. “Dus als Vandersanden het systeem op enig moment wil aanpassen, dan moet die wijzigingen wel binnen de BRL passen.” Die wijzigingen zullen dan ook weer door Insula Certificatie worden beoordeeld. Daarnaast zullen ook andere systeemhouders hun systemen willen laten beoordelen om een attest te verkrijgen. En de geaccrediteerde certificerende instelling staat ook nog een hoop werk te wachten met het toetsen en controleren van verwerkende bedrijven die voor procescertificering in aanmerking willen komen. “BRL 1336 gaat immers niet alleen over de kwaliteit van een systeem, maar over meer”, zegt Besektevic daarover. “Want ook een goed systeem kun je hartstikke fout toepassen.”

Klik hier voor meer over E-Board®