Project in de Kijker: Raakspoort, Haarlem

Een stadhuis en een bioscoop. Twee types van gebouwen die op het eerste zicht niet echt bij elkaar passen. Toch zijn ze in Haarlem ondergebracht in één complex met de naam Raakspoort. Het gebouw met de klokkentoren is van de hand van de architecten Bolles+Wilson uit Münster (DE). De architect slaagde er in om met slechts één kleur baksteen, Viola, toch een heel aparte en boeiende gevel te realiseren. Hij gebruikte meerdere voegkleuren en verschillende reliëfverbanden. Het resultaat: een opvallende, boeiende gevel met heel veel details.
 
'Dit is een mooi voorbeeld van hoe de juiste keuze van gevelsteen in combinatie met creatief metselwerk kan resulteren in een schitterend architecturaal design', vertelt Wilfried Lenaers, commercieel directeur van Vandersanden Group.
 
Het project blikt terug op een lange planning. Het duurde meer dan 10 jaar om van een weloverwogen gemeentelijk masterplan en herzieningen tot een finaal geheel te komen. In oktober 2011 opende Raakspoort zijn deuren.

Een project met een Award

In 2012 won dit project de Worldwide Brick Award, één van de oudste en meest gerespecteerde design awards in het Verenigd Koninkrijk. Volgens de negenkoppige jury verdiende Raakspoort de onderscheiding o.w.v. de samensmelting van het gebouw met zijn omgeving en de rijkdom aan innovatie in de detaillering van het metselwerk. “De karakteristieke eigenschap van baksteen komt hier zeer goed tot zijn recht. De gedetailleerde gevelvlakken die tegenover elkaar staan en de mooie lichtinvallen zorgen voor een steeds wisselende kijk op het project,” verklaarde de jury.

Projectgegevens:

Project: Raakspoort, Haarlem: Stadhuis en bioscoop
Architect: Bolles + Wilson (Interieur: Doll Architecten, NL)
Aannemer: Dura Vermeer Bouw Haalemmermeer BV
Gevelsteen: 13. Viola WF
Oppervlakte: 18.500 m²
About the author
Websitespecialiste en onderhandelaar voor de beste mediadeals. Ze komt graag to the point, houdt van alles wat homemade is en heeft een zwak voor mooie stofjes. Genieten is voor haar quality time met haar gezin en gezellige etentjes.