Hoe kies ik mijn kleur gevelsteen?

Het kiezen van de juiste gevelsteen voor je woning is een belangrijke beslissing. De baksteen bepaalt immers de look van je woning. Vandaag heb je keuze uit wel honderden soorten gevelstenen. Verschillend van kleur, textuur of formaat. Eens je die keuze gemaakt hebt en de bakstenen pronken eindelijk op je nieuwe gevel. Dan volgt nog de keuze van de voeg. Of wat dacht je van een voegloze gevel? De juiste baksteen kiezen die perfect bij jouw woning past. Het is geen makkelijke opdracht.

Kleur
Er zijn meerdere factoren die de kleur van een baksteen bepalen:
 1. De kleur van het gebakken kleimengsel (de scherfkleur)
 2. De kleur van op het oppervlak ingebakken zand of engobe (dunne kleilaag)
 3. De kleurnuances ten gevolge van het bakproces
Met deze elementen gaan steenbakkers aan de slag. Dankzij hun knowhow en creativiteit mondt dit al snel uit in een zeer uitgebreid kleurenaanbod.
 
De kleur van een baksteen moet bij de stijl van je woning passen. Maar vaak is hier geen eenduidige regel in. Een moderne woning kan net wat strakker tonen door een eenkleurige, uniforme gevelsteen. Maar kan ook net dat extra cachet krijgen door het kiezen van een iets meer genuanceerde baksteen. Wil je graag een landelijke woning, met een authentiek uitzicht? Dan zullen de verouderde bakstenen dit karakter versterken.
 
In de kleurenselector vind je op een makkelijke en snelle manier de gevelstenen die je zoekt. Je kunt ze filteren op kleur of stijl. Van alle gevelstenen kan je voorbeelden bekijken, het voegeffect of zelfs 3D-texturen downloaden. Deze 3D-texturen kan de architect inladen, zodat hij samen met jou realistische simulaties kan maken van je woning of project.
 
In de realisatiemodule vind je foto’s van meer dan 100 referentiewoningen. Nieuwbouwwoningen, renovaties, projecten en zelfs decoratievoorbeelden. Een bron van inspiratie.
 
Een gevelsteen kies je het best door referentiewoningen te gaan bekijken. Je ziet de baksteen dan in natuurlijk licht en dat geeft je een veel beter beeld van het eventuele resultaat. Hiervoor kan je makkelijk lijsten opvragen van referentieadressen. Zo kan je jouw favoriete gevelstenen bekijken op gevels in jouw buurt.
Textuur
De textuur van een gevelsteen geeft je woning of project een heel eigen uitzicht en karakter. We kennen 4 oppervlaktetexturen:
 1. Handvorm is veruit het bekendste en meest toegepaste gevelsteentype. Deze steen heeft meer nerven. Het effect is een gevelkleur met meer diepgang en cachet.
 2. Vormbak gevelstenen hebben een vlak steenoppervlak en zijn strak en regelmatig gevormd.
 3. Wasserstrich: Een bijzondere vormtechniek waarvan de naam verwijstnaar het gebruik van (verneveld) water. De steen is relatief glad en vertoont minder nerven.
 4. Verouderd: dit zijn geen echte recuperatiesteen, maar nieuwe gevelstenen met een natuurlijk ogende “veroudering”. Met deze laatste heb je dezelfde kwaliteit als nieuwe bakstenen. En dankzij een verouderingsproces lijken deze bakstenen zeer goed op echte recuperatiestenen.
Formaten
Het formaat is heel bepalend voor een baksteengevel. Hoe groter het formaat, hoe groter het aandeel baksteen in verhouding tot de voegmortel. En andersom. Een grote baksteen kost je wel meer per stuk. Maar als je de totaalprijs vergelijkt met die van een kleine baksteen dan zie je nog weinig verschil. Van grote bakstenen heb je minder nodig per m². Het werk gaat vaak sneller bij het plaatsen en je hebt ook minder voegwerk achteraf.
 
7 formaten:
 • M50: ± 190 x 90 x 50 mm (±83 stuks per m²)
 • WF: ± 210 x 100 x 50 mm (± 72 stuks per m²)
 • M65: ± 190 x 90 x 65 mm (± 66 stuks per m²)
 • DF: ± 210 x 100 x 65 mm (± 58 stuks per m²)
 • NF: ± 240 x 115 x 70 mm (± 48 stuks per m²)
 • WF-7: 210 x 70 x 50 mm (± 72 stuks per m², voor meer isolatie)
 • ZERO: ± 204 x 100 x 50 mm (± 90 stuks per m², voegloos metselwerk)
 
Tip: Het WF-formaat laat gebouwen breder lijken. Dit formaat benadrukt de ‘horizontaliteit’. En is interessant voor bijvoorbeeld woningen of projecten op een smalle bouwgrond of projecten waar dat effect de architectuur van een gebouw versterkt.
Voeg
De voeg speelt een méér dan bepalende rol in het eindresultaat van de gevel. Naargelang het gebruikte steenformaat kan 10 à 20% van een gevel uit voegen bestaan. Het vastleggen van de kleur van de voeg is een beslissing waarvoor je best voldoende tijd neemt. De voeg maakt of breekt immers je gevel.
 
Tip: Probeer altijd proefstukken op een gevel uit alvorens het geheel in te voegen.
 
Ga je voor het pure steeneffect, dan is de voeg een storende factor. Meer en meer bouwers kiezen vandaag voor een voegloze gevel. Er zijn 3 bekende methodes om een voegloos metselwerk te realiseren:
 1. Metselen met dunmortel: een voegdikte van 4 à 8 mm
 2. Verlijmen: een voegdikte van slechts 3 tot 6 mm
 3. Traditioneel metselwerk met de Zero® baksteen: je voegloze gevel kan traditioneel gemetseld worden met truweel en metselmortel. Je hebt dus geen speciaal gereedschap nodig. De voegdikte is slechts 3 tot 6 mm
Een voegloze gevel heeft tal van voordelen, lees ze hier. Bekijk ook realisaties van voegloze gevels. Bekijk het effect van de voeg op een gevelsteen naar jouw keuze.
 
Meer info
Vraag meer informatie aan over gevelstenen. Brochures over alle beschikbare kleuren of voegloos metselwerk. Of je kan ook gratis stalen bestellen van de gevelstenen naar keuze.