Centrum Winschoten klaar voor de toekomst

Het verouderde hart van Winschoten moest compleet op de schop. Dankzij onder meer een forse provinciale subsidie is het tweede koopcentrum van Groningen klaar voor de komende eeuw. In een interessante reportage, gepubliceerd in het vakblad Straatbeeld, leest u de totstandkoming van dit bijzondere project als ook de gemaakte keuzes in ontwerp en materialen.

Water en vuur als wake-up call

De herinrichting van het centrum in Winschoten is het resultaat van enkele zaken die al spelen sinds het begin van dit decennium. Cultuurhuis De Klinker is een theater aan de noordelijke rand van het centrum dat zijn naam dankt aan een steenfabriek die ooit op deze plek stond. Het moest dringend worden opgeknapt. We stonden toen voor de keuze: grondig renoveren of nieuwbouw.

Hulp vind je vaak door een onverwachte gebeurtenis. Een pyromaan had in 2012 enkele leegstaande panden in brand gestoken. Ook het leegstaande pand van De Klinker viel ten prooi aan de vlammen. Een jaar later werd Winschoten getroffen door forse wateroverlast. Kelders en winkels in het centrum stonden onder water. Een nieuwe wake-up call, die aangaf dat de binnenstad van Winschoten, dringend moest worden aangepakt.

De Schade door wateroverlast zorgde ervoor dat de riolering vervangen moest worden. Dit betekent breekwerken aan de straten. Maar het betekent ook dat er meer geld beschikbaar kwam voor de herinrichting. Een goede reden om niet alleen De Klinker te herbouwen maar ook om de omliggende pleinen en straten een opknapbeurt te geven. De Klinker is sinds 2015 een modern en multifunctioneel gebouw op dezelfde plek met een theater, cinema, kunstencentrum, radiostudio en een café. De herinrichting van het straatbeeld volgde later.

 

Gebakken materiaal

Dat hier ooit een baksteenfabriek heeft gestaan heeft zeker bijgedragen aan de keuze voor gebakken materiaal. Maar dat was niet de enige reden. Gebakken bestrating geeft een natuurlijke uitstraling, is duurzaam en kan je hergebruiken. Met een natuurlijk materiaal grijp je eigenlijk nooit mis. Naast de natuurlijke en warme uitstraling behouden straatbakstenen lang hun kleurintensiteit. Ze zijn onderhoudsvriendelijk, milieuvriendelijk en eenvoudig te combineren met andere materialen zoals ijzerwerken, hout of met groenvoorzieningen. Op de foto's kan je zien hoe dit in Winschoten voor een mooi contrast zorgt.

 

Een spel van kleuren en formaten

Als je een volledig stadscentrum wilt aanleggen met kleiklinkers kan je de verschillende delen zoals straten, parkeerplaatsen en wandelpaden onderscheiden door verschillende kleuren te gebruiken. In Winschoten is dit een bruine straatbaksteen op de rijbaan, een roodbruine baksteen in het wandelgebied, en in de parkeervakken een combinatie van bruin en zwart.

Bruin is de hoofdkleur van dit project. Dit zorgt voor een mooi contrast met de vele rode gevels in Winschoten. Bovendien zorgt bruin voor een natuurlijk contrast bij de gele tinten van de gevel van De Klinker.

In het winkelgebied markeren stenen met een kleurnuance tussen bruin en rood het wandelgedeelte. Deze kleiklinkers zijn bovendien onbezand, waardoor ze minder strakke vormen hebben. Een bewuste keuze als je de levendigheid van de steen zichtbaar wilt maken. Het geeft de steen een mooie doorleefde uitstraling. Bij de rijbanen van de zijwegen en parkeervakken zijn dikformaten toegepast. In de parkeervakken kleinere waalformaat. Bij de overgang naar de hoofdstructuur, een keiformaat met een unieke kleur, speciaal voor dit project.

 

About the author
Marnik Meuwissen | Marketeer met een grote interesse in het digitale landschap en sociale media. Speelt kort op de bal en draait niet graag rond de pot. Naast het werk maakt hij kunstzinnige geluidsgolven met toeters en snaren in rockbands en orkesten.