1/12: Bereken de steenmaat

Bereken de steenmaat

Pak willekeurig 10 stenen uit minimaal 4 verschillende pakken en leg ze in de lengte achter elkaar. Meet hoe lang die rij is, deel door 10 en tel er de gemiddelde voegdikte bij, bijvoorbeeld 3 of 4 mm. De lengte die u dan bekomt, hanteert u als maat om de verdeling van alle gevels te maken. Controleer deze door de handeling te herhalen met andere stenen.

Rekenvoorbeeld:
De totale lengte van een rij met 10 ZERO®-stenen is 2040 mm. De gemiddelde steenlengte is dan 204 mm. De werfmaat is 204 mm + 3,5 mm (gemiddelde voegdikte) = 207,5 mm. Gebruik deze maat voor het uitleggen van de gevels.
 

Tips

  • Maak van de berekende maat een maatlat. Deze kunt u gebruiken voor de hele bouw, zodat u niet verloopt met uw halfsteensverband en achteraf niet met veel slijpwerk zit.
  • Neem de stenen steeds diagonaal af van een pak en meng de stenen uit minimaal 4 pakken.
  • De maat van Zero®-bakstenen kan lichtjes verschillen naargelang de productielocatie en productieserie. De maat van de steen kan pas bepaald worden met de stenen die op de werf worden geleverd.
  • Als er verschillende kleuren worden verwerkt in het project, moet u per steenkleur de maat bepalen.
  • Maak geen gebruik van een voorwerp om de voeg te bepalen (zoals een stukje van de meter of een plastiek plaatje). Het is en blijft werken met een handvormsteen, de stenen kunnen individueel
    een afwijking hebben.
  • Uiteraard moet u rekening houden met het plan als u verder uitlegt naar deze werfmaat. Als u dit verder zou uitleggen met ‘vaste stootvoeglengtes’ verloopt het halfsteensverband en is er nadien veel slijpwerk.
  • Bij muurvlakken met een lengte van minder dan 5 m zal u bij het uitleggen niet altijd uitkomen door de stootvoegen binnen de toleranties aan te passen. Het is in dit geval noodzakelijk om stenen te slijpen.
» Naar tip 2: Bereken de lagenmaat